Składniki:
Puszka cieciorki, 10-15 dkg salami, 3 pomidory, mała czerwona cebulka.
Dressing: oliwa, ocet balsamiczny ciemny, zioła prowansalskie itp, pieprz, vegeta, świeże-koperek i pietruszka, ząbek czosnku (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Pomidorki sparzone i obrane ze skórki kroimy w kosteczkę, cebulkę drobniutko, salami w słupki, czy jak kto tam woli, mieszamy z cieciorką i posiekaną zieleninką.Składniki soso-dressingu mieszamy w kubeczku, doprawiamy do smaku (każdy swojego), wyciskamy czosnek, jak już nadmieniłam, opcjonalnie, nie każdy szaleje za czosnkiem tak, jak JA!! Zalewamy sałatkę sosem i odstawiamy na kilka minut do przegryzienia. Podajemy z chrupiącym pieczywem. Włoska ciabatta jest rewelacyjna ale również bagietka będzie świetnym dodatkiem. Do tego schłodzone białe wino i Smacznego!!!
Potrzebne przybory:
Nóż, deska, miska, wyciskacz do czosnku.
Uwagi:
Doskonale, sycące, świetne latem, na działkowe przyjęcia!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Porcje | Ok. 4 porcji |
Kaloryczność | średnia |
Autor | groszek |