Składniki:
Risotto na 4 osoby:
4 garści ryżu do risotto,
oliwa z oliwek,
1,5 szklanki dobrego białego wytrawnego wina,
1,5 kostki bulionu,
2 łyżki stołowe masła,
średnia biała cebula,
podgrzybki/ kurki/ prawdziwki lub mieszanka
grzybów (mrożone choć najlepiej świeże w całości!)- byle nie pieczarki!,
natka świeżej pietruszki,
parmezan,
szafran,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Zagrzewam litr wody i wrzucam 1,5 kostki bulionu (na każdy litr 1,5 kostki) gotuję na małym ogniu.Na rozgrzaną patelnię wrzucam 2 łyżki masła, a następnie pokrojone na duże kawałki grzyby.Dodaję dużooooo pieprzu - oj grzyby to lubią!:) i odrobinę bulionu. Zostawiam je na małym ogniu i zabieram się za risotto:)Do głębszego garnka wlewam odrobinę oliwy, na którą po rozgrzaniu wrzucam pokrojoną w nie za drobną kostkę cebulę.Smażę aż sie zarumieni...i teraz w zależności na ile osób planujemy ucztę, tyle dajemy garści ryżu.W tym przypadku wrzucam 4 solidne garści i mieszam.Odczekam chwilkę, ciągle mieszając - do momentu kiedy ryż się przebarwi na biało i zalewam go białym wytrawnym winem.Zasyczy..Wciąż mieszam i czekam aż wino wchłonie w ryżchwytam za chochlę i dolewam bulionu z sąsiedniego garnka tak by zatopić ryż - jednak bez przesady mieszam..Bulionu dolewam za każdym razem kiedy zostanie wsiąknięty przez ryż. Ciągle mieszam by ryż nie przywarł do garnka.Po 20 minutach wrzucam grzyby. Nie dolewam już bulionu!Delikatnie, powoli mieszam...Dodaję szczyptę szafranu i garstkę świeżo startego parmezanu.Mieszam przez około 5 minutTeraz wylewam na plaski talerz i posypuję drobno posiekaną pietruszką.Do tego lampka białego wytrawnego wina (o ile się jej nie wypije w trakcie robienia:)Bon apetito:)
Uwagi:
Przed każdorazowym dolaniem bulionu należy zwracać uwagę na to czy już został wchłonięty w ryż.Napisałam, że ugotowanie ryżu zajmuje około 20 minut, jednak wiele zależy od jego gatunku i najlepiej sprawdzić jak się miewa w trakcie przyrządzania.Ciągle należy mieszać!Zanim dodamy grzyby i inne dodatki powinniśmy mieć pewność że ryż jest ugotowany i "nie pływa" w bulionie - gdyż efektem końcowym nie może być zupa:)Ilość pietruszki - wedle uznania:)Bez parmezanu i szafranu się obejdzie:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | jamdrok |