Risotto con fungi -risotto z grzybami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Risotto na 4 osoby:

4 garści ryżu do risotto,
oliwa z oliwek,
1,5 szklanki dobrego białego wytrawnego wina,
1,5 kostki bulionu,
2 łyżki stołowe masła,
średnia biała cebula,
podgrzybki/ kurki/ prawdziwki lub mieszanka
grzybów (mrożone choć najlepiej świeże w całości!)- byle nie pieczarki!,
natka świeżej pietruszki,
parmezan,
szafran,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Zagrzewam litr wody i wrzucam 1,5 kostki bulionu (na każdy litr 1,5 kostki) gotuję na małym ogniu.Na rozgrzaną patelnię wrzucam 2 łyżki masła, a następnie pokrojone na duże kawałki grzyby.Dodaję dużooooo pieprzu - oj grzyby to lubią!:) i odrobinę bulionu. Zostawiam je na małym ogniu i zabieram się za risotto:)Do głębszego garnka wlewam odrobinę oliwy, na którą po rozgrzaniu wrzucam pokrojoną w nie za drobną kostkę cebulę.Smażę aż sie zarumieni...i teraz w zależności na ile osób planujemy ucztę, tyle dajemy garści ryżu.W tym przypadku wrzucam 4 solidne garści i mieszam.Odczekam chwilkę, ciągle mieszając - do momentu kiedy ryż się przebarwi na biało i zalewam go białym wytrawnym winem.Zasyczy..Wciąż mieszam i czekam aż wino wchłonie w ryżchwytam za chochlę i dolewam bulionu z sąsiedniego garnka tak by zatopić ryż - jednak bez przesady mieszam..Bulionu dolewam za każdym razem kiedy zostanie wsiąknięty przez ryż. Ciągle mieszam by ryż nie przywarł do garnka.Po 20 minutach wrzucam grzyby. Nie dolewam już bulionu!Delikatnie, powoli mieszam...Dodaję szczyptę szafranu i garstkę świeżo startego parmezanu.Mieszam przez około 5 minutTeraz wylewam na plaski talerz i posypuję drobno posiekaną pietruszką.Do tego lampka białego wytrawnego wina (o ile się jej nie wypije w trakcie robienia:)Bon apetito:)

Uwagi:

Przed każdorazowym dolaniem bulionu należy zwracać uwagę na to czy już został wchłonięty w ryż.Napisałam, że ugotowanie ryżu zajmuje około 20 minut, jednak wiele zależy od jego gatunku i najlepiej sprawdzić jak się miewa w trakcie przyrządzania.Ciągle należy mieszać!Zanim dodamy grzyby i inne dodatki powinniśmy mieć pewność że ryż jest ugotowany i "nie pływa" w bulionie - gdyż efektem końcowym nie może być zupa:)Ilość pietruszki - wedle uznania:)Bez parmezanu i szafranu się obejdzie:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Autorjamdrok

Risotto con fungi -risotto z grzybami: Podobne przepisy

Risotto con fungi -risotto z grzybami: wypróbuj również

Risotto z papryką i jesiennymi grzybkami –pycha!

... Na pewno każdy z Was ma jakąś ulubioną potrawę, której jest wierny od lat, lub z zamiłowania do niej stosuje ją w stu różnych wersjach. Taką potrawą dla mnie jest risotto, czyli kolejna propozycja posiłku, która swe korzenie ma we Włoszech. ... ...

dawno temu

Risotto z pieczarkami

... jest przygotowanie nieco urozmaiconego risotta z pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób przyrządza się nie tylko tradycyjne risotto, lecz również jego udoskonaloną odmianę. ... , ryby, owoce morza albo też grzyby. ...

dawno temu

Risotto z warzywami

... możemy do niego dodawać, dają nam naprawdę duże pole do popisu na stworzenie istnej bomby witaminowej. Jak zrobić risotto? ... możemy do niego dodawać, dają nam naprawdę duże pole do popisu na stworzenie istnej bomby witaminowej. Jak zrobić ...

dawno temu

Jak przyrządzić risotto dla dzieci?

... przepis na risotto. Obcobrzmiąca nazwa czyni to danie jeszcze bardziej atrakcyjnym w oczach dziecka. Jak przyrządzić risotto? ... przepis na risotto. Obcobrzmiąca nazwa czyni to danie jeszcze bardziej atrakcyjnym w oczach dziecka. Jak ...

dawno temu

Jak zrobić risotto z ziemniakami?

... Jeśli masz ochotę na szybkie danie z warzywami, to znalazłaś właśnie odpowiedni przepis. Risotto jest bardzo smaczne, a z tymi dodatkami także sycące i rozgrzewające, a zatem idealne na pogodę za oknem. Zielenina dodaje witamin, a kiełbaska ...

dawno temu

Klasyczne risotto

... śródziemnomorska. Jedną z jej bardziej smacznych odmian stanowi kuchnia włoska. Nie najadaj się zatem przed świętami zbyt mocno i skuś się na przyrządzenie klasycznego risotto. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, czym ono jest i jakie są ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... nie tym samym, czym jest dziś. To parmezan nadaje delikatności i zarazem ostrości wszelkim potrawom, do których jest dodawany. Jest słynny nie tylko Europie, ale na całym świecie. Tym razem proponuję dodać ser do innej typowej włoskiej potrawy, ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą ...

dawno temu

Chili con carne

... Dla wielbicieli potraw meksykańskich są takie specjały jak burritos, quesadilla czy pikantne chili con carne. Jeśli chodzi o ostatnią z wymienionych potraw jest chyba najłatwiej ją przygotować ... . Nie bez powodu króluje w karcie dań typu fast ...

dawno temu

Smażone grzyby

... Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy ... można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać ...

dawno temu

Suszone grzyby

... , jak na przykład ser biały, szynkę czy wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się samodzielnie suszyć są grzyby. Zebrane ... niż spacer po lesie i zbieranie jego ...

dawno temu

Dania z grzybami

... Sierpień to czas wytężonych poszukiwań leśnych grzybów, których przyrządzenie nie musi być spędzać snu z powiek. Niedzielny spacer możesz ukoronować aromatycznymi potrawami, jakich przyrządzenie ... nie jest trudne, a efekt wprawi w zachwyt ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Sposób na grzyby w cieście

... Grzyby nie mają może zbyt wielu wartości odżywczych, ale za to doskonale smakują, zwłaszcza grzyby w cieście. A jeśli do tego dodamy jeszcze, że jest to ciasto piwne, to już chyba nikogo nie trzeba ... będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt ...

dawno temu

Zupa z suszonych grzybów

... Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... Widok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym ... europejskim kraju nie jest to aż tak ...

dawno temu

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

... Już niebawem lasy zaleją grzybiarze. Joanna Narożniak z Mazowieckiej Inspekcji Sanitarnej wytłumaczyła, na co uważać i jakich zasad przestrzegać, gdy zbieramy grzyby. ... 1776074 - Absolutnie nie próbujmy grzybów sprawdzać po smaku - ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Powiązane Tematy