Składniki:
200g gorzkiej czekolady, 200g masła, szklanka białego cukru, 4 jajka.
Jak przyrządzić?
Oddzielamy żółtka od białek. Pokruszoną czekoladę wkładamy do garnuszka, dodajemy masło, wstawiamy garnuszek do większego naczynia z gotującą się wodą i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Żółtka ucieramy z połową cukru. Gdy masa jajeczna zbieleje, łączymy ją z czekoladą i zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywno, potem dodajemy cukier i delikatnie łączymy z masą. BOKI I DNO TORTOWNICY WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA. CIASTO PIECZEMY 40 MIN. 180 STOPNI.
Uwagi:
Ciasto studzimy 10 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | OLA |