Murzynek (autor OLA)

Przepis kulinarny

Składniki:

200g gorzkiej czekolady, 200g masła, szklanka białego cukru, 4 jajka.

Jak przyrządzić?

Oddzielamy żółtka od białek. Pokruszoną czekoladę wkładamy do garnuszka, dodajemy masło, wstawiamy garnuszek do większego naczynia z gotującą się wodą i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Żółtka ucieramy z połową cukru. Gdy masa jajeczna zbieleje, łączymy ją z czekoladą i zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywno, potem dodajemy cukier i delikatnie łączymy z masą. BOKI I DNO TORTOWNICY WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA. CIASTO PIECZEMY 40 MIN. 180 STOPNI.

Uwagi:

Ciasto studzimy 10 min.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
AutorOLA

Murzynek (autor OLA): Podobne przepisy

Murzynek (autor OLA): wypróbuj również

Powiązane Tematy