Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa,
1 duża, ładna cytryna,
oregano (sporo),
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Cytrynę parzymy lub dobrze szorujemy. Następnie ścieramy z niej całą skórkę na drobnej tarce. Na koniec można cytrynę przekroić i wycisnąć trochę soku. Wszystko to mieszamy z mięsem, dużą ilością oregano, solą i odrobiną pieprzu, a potem wyrabiamy z tego niewielkie kuleczki (o średnicy 3-4 centymetrów). Wkładamy je na gorącą oliwę (nie głęboką, tylko taką, jak do smażenia kotletów) i smażymy ze wszystkich stron (ogień nie może być za duży, żeby kotleciki miały szansę dosmażyć się też w środku).
Uwagi:
Proszę się nie obawiać, że mięso bez jajka nie będzie się chciało trzymać. Będzie. :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | ewelinek |