Składniki:
4 ziemniaki średnie, 4 średnie marchewki, 2 pietruszki korzenie, 1 mały seler, 4 jajka, puszka groszku i kukurydzy, 2 ogórki kiszone, 1 majonez kielecki, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Jarzyny myjemy, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości, uważać żeby nie rozgotowały się. Wystudzone kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone, ugotowane jajka na twardo, groszek i/lub kukurydzę, pokrojony w kostkę ogórki, całość wymieszać i dodać sól, pieprz i majonez i jeszcze raz wymieszać. Udekorować natką pietruszki, papryczką, rzodkiewką.
Uwagi:
Najlepsza sałatka jest, gdy poleży w salaterce w lodówce około 2 godz., wówczas dobrze "przegryzą" się składniki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Renia |