Składniki:
10 jaj, 30 dkg pieczarek, 1 średnia cebulka, 1/2 kostki masła, koperek, sól, pieprz, musztarda.
Jak przyrządzić?
Ugotowane na twardo jajka przecinam na pół ze skorupką, ostrożnie (aby nie uszkodzić skorupek) wydrążam białko razem z żółtkiem, ścieram je na tarce o średnich otworach, do nich dodaję podduszone na masełku wraz z drobniutko posiekaną cebulką pieczarki, posiekany koperek lub szczypiorek, trochę musztardy (dla zaostrzenia smaku), sól, pieprz. Tym farszem nadziewam skorupki jajek, stronę z farszem obtaczam w tartej bułce i smażę na masełku.
Potrzebne przybory:
Dobry nóż do przecinania jajek w skorupkach. ja używam dużego noża kuchennego.
Jak podawać?
Podajemy prosto z patelni, a farsz wydłubujemy łyżeczką.
Uwagi:
Jest wprawdzie trochę zabawy, szczególnie jeśli się nie ma wprawy, z przecinaniem jajek w skorupkach, ale efekt końcowy jest tego wart. Jeśli jajka są bardzo świeże, to dobrze jest je ugotować w dość mocno osolonej wodzie, wtedy łatwiej je wyjąć. Pieczarek nie należy wysmażać, a jedynie poddusić - muszą być wilgotne, bo wtedy farsz będzie lepszy. W razie potrzeby możecie dodać więcej masełka.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Lenam |