Składniki:
spory pęczek koperku, mogą być, dwa zależy jak kto woli,
2 łyżki masła lub margaryny,
2,5 szklanki wody,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki śmietany,
przyprawy takie jak sól, pieprz, magii, vegeta.
Jak przyrządzić?
Koperek drobno posiekać. W garnuszku rozpuścić masło lub margarynę i wrzucić tam koperek - dusić razem ok 10 minut. Następnie wlać do tego wodę i zagotować. W szklance/słoiczku wymieszać 2 łyżki mąki z woda i wlać do koperku z wodą po czym szybko mieszać. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dodać 2 łyżki śmietany, doprawić do smaku.
Potrzebne przybory:
Nóż, garnek, łyżka.
Jak podawać?
Potrawa najlepiej smakuje z gotowanymi na twardo jajkami bądź klopsikami i oczywiście z ziemniaczkami.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Darijaaa |