Składniki:
Pół szklanki ziarna soi, 4 jajka, 6 ogórków konserwowych, 6 średnich pieczarek, natka pietruszki, szczypiorek,
pieprz i sól,
majonez lub oliwa z oliwek (z 2 tłoczenia).
Jak przyrządzić?
Dzień wcześniej namoczyć ziarna soi (najlepiej przez noc), potem gotować około 2 godzin i odcedzić.Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić na drobne kawałki.Pieczarki również pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na maśle (posolić - na patelni już - do smaku).Ogórki też kroimy w kosteczkę.Na samym końcu kroimy szczypiorek i pietruszkę.Wszystko mieszamy z majonezem lub oliwą, dorzucając pieprzu i soli do smaku.
Potrzebne przybory:
Nóż, łyżka, patelnia, garnek :)
Jak podawać?
Najlepiej z ciepłymi jeszcze grzankami czosnkowymi.Pychota :)
Uwagi:
Soli nie trzeba wcale, jeśli dodajemy majonezu.Natomiast polecam właśnie oliwę z drugiego tłoczenia, bo ta z pierwszego jest bardzo aromatyczna i dusi smak sałatki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Lozinkowa |