Składniki:
1 kg buraków czerwonych (przed obraniem),
żurek (0,5l),
2 grzyby suszone,
4 ząbki czosnku,
wędzonka,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy.
2 ziarenka jałowca
kilka ziaren pieprzu
vegeta lub sól
woda (średni garnek ok. 3,5 l)
Jak przyrządzić?
Buraki obrać cienko, pokroić w plastry lub słupki, zalać żurkiem (barszczem białym) z butelki, odstawić na 1-2 godziny w misce. Ugotować wywar na wędzonce (np. szynce, którą obgotujemy do podania na świąteczny stół, do wywaru wkładamy wszystkie wymienione w przepisie przyprawy. Następnie dodać pokrojone, osączone buraki, gotować powoli, nie dopuszczając do wrzenia! Gotować do uzyskania pięknej barwy ok.1-1,5 godz. Pod koniec dodać pozostały w misce barszcz, maggi i pieprz mielony. Podawać z pasztecikami, uszkami itp. Smacznego.
Jak podawać?
Z pasztecikami, z krokietami oraz uszkami z kapustą i grzybami lub z mięsem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | as |