Barszcz czerwony Babci Mani

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg buraków czerwonych (przed obraniem),
żurek (0,5l),
2 grzyby suszone,
4 ząbki czosnku,
wędzonka,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy.
2 ziarenka jałowca
kilka ziaren pieprzu
vegeta lub sól
woda (średni garnek ok. 3,5 l)

Jak przyrządzić?

Buraki obrać cienko, pokroić w plastry lub słupki, zalać żurkiem (barszczem białym) z butelki, odstawić na 1-2 godziny w misce. Ugotować wywar na wędzonce (np. szynce, którą obgotujemy do podania na świąteczny stół, do wywaru wkładamy wszystkie wymienione w przepisie przyprawy. Następnie dodać pokrojone, osączone buraki, gotować powoli, nie dopuszczając do wrzenia! Gotować do uzyskania pięknej barwy ok.1-1,5 godz. Pod koniec dodać pozostały w misce barszcz, maggi i pieprz mielony. Podawać z pasztecikami, uszkami itp. Smacznego.

Jak podawać?

Z pasztecikami, z krokietami oraz uszkami z kapustą i grzybami lub z mięsem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Autoras

Barszcz czerwony Babci Mani: Podobne przepisy

Barszcz czerwony Babci Mani: wypróbuj również

Powiązane Tematy