Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki,
15 dag cukru pudru,
15 dag margaryny,
4 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto kokosowe:
4 białka,
15 dag cukru,
15 dag wiórków kokosowych,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Ciasto orzechowe:
4 jajka,
15 dag cukru,
15 dag orzechów (zmielić),
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto kruche: Składniki połączyć i zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Obie rozwałkować na wielkość blaszki. Obrać 9 jabłek (mogą być ze słoika), zetrzeć na tarce, smażyć. Na koniec dodać sypką galaretkę i wymieszać.
Ciasto kokosowe: Ubić białka, dodać cukier, wiórki, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Ciasto orzechowe: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mielone orzechy, bułkę tartą, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Jedną część ciasta kruchego kładziemy na spód blachy, na ciasto wykładamy jabłka, potem ciasto kokosowe. Na koniec ciasto orzechowe. Na wierzch kładziemy drugą część ciasta kruchego. Pieczemy aż się zrumieni - ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odwracamy ciasto do góry nogami.
Smacznego!!!
Uwagi:
Jak nie mam jabłek, to smaruję dokładnie ciasto kruche powidłami śliwkowymi albo dżemem porzeczkowym (aby kwaśne) i też jest smaczne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | średni |
Autor | monyka |