Składniki:
Naleśniki:
mleko,
piwo lub woda gazowana,
mąka,
jajka,
sól.
Farsz:
250 gram tłustego białego sera,
3-4 większe ziemniaki lub 5-6 średnich,
sól,
pieprz,
papryka mielona,
cebula,
inne przyprawy według uznania.
Jak przyrządzić?
Naleśniki każdy przygotowuje wg własnych proporcji, ja robię je z ok 200 gram mąki, dwóch jajek, 1/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki piwa [dzięki niemu naleśniki są puszyste].
Dodaje dwie szczypty soli.
Na patelni nie spiekamy ich mocno, ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączamy i ubijamy w garnku dodając ser biały [najlepiej jak ziemniaki są jeszcze ciepłe]. Na patelni stapiamy masło i rumienimy pokrajaną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy do farszu, mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i papryką do smaku.
Naleśniki zwijamy tak jak krokiety, układamy na patelni na rozgrzanym maśle i podpiekamy na małym ogniu ze wszystkich stron.
mmmm... pycha!
Jak podawać?
Można podawać samą lub np. z sałatkami. :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Lithra |