Składniki:
# 3 szklanki mąki,
# 1 szklanka cukru,
# 1 kostka margaryny,
# 6 jajek,
# 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
# cukier waniliowy,
# owoce lub przecier owocowy,
# ½ opakowania kisielu wiśniowego lub truskawkowego,
# ¼ szklanki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtek i cukru waniliowego zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy na godzinę do lodówki (jeśli chcemy skrócić ten czas, możemy włożyć ciasto do zamrażarki).
Po schłodzeniu ciasta jedną część rozprowadzamy równo na blaszce, na wierzch dajemy owoce (rabarbar, wiśnie, porzeczki, jabłka lub śliwki). Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i kisiel. Różową piankę rozkładamy równo na owocach. Na wierzch kruszymy drugą połowę ciasta.
Placek z pianką pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC. Gorący możemy posypać delikatnie przez sitko odrobiną cukru pudru.
Uwagi:
Placek z różową pianką to prosty i szybki sposób na smakowity niedzielny podwieczorek. To jedna z wersji popularnego skubańca, tyle że bez dodatku kakao ale za to z kolorową pianką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | EWEN |