Składniki:
1. ok. 0,5 kg mięsa mielonego z indyka/kurczaka,
2. paczka mrożonego szpinaku w brykiecie (450 g) lub pęczek świeżego,
3. łyżeczka czosnku granulowanego lub kilka ząbków świeżego,
4. łyżeczka pieprzu ziołowego,
5. płaska łyżeczka soli morskiej,
6. 1 jajko,
7. bułka tarta, olej do smażenia (polecam ryżowy).
Jak przyrządzić?
1. Szpinak rozmrażamy, najlepiej na sitku (żeby pozbyć się wody).
2. Mięso przerzucamy do miski, dodajemy jedno całe jajo i szpinak, mieszamy.
3. Przyprawiamy podaną ilością przypraw - solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem - i ponownie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą (tylko jeśli masa jest zbyt wodnista).
4. Z masy robimy kuleczki o śr. ok. 3-4 cm. Będą dość "strzępiaste", proszę nie spodziewać się idealnych sfer kulistych :).
5. Rozgrzewamy olej na patelni - sporą ilość - i smażymy kuleczki (co jakiś czas mieszamy, żeby były równomiernie usmażone). Gotowe odsączamy na sicie lub ręcznikach papierowych.
Potrzebne przybory:
Podstawowe: miska, patelnia, sito, sztućce itp.
Jak podawać?
Polecam podawać z ryżem (ugotowanym z odrobiną curry lub kurkumy - dla koloru) i surówką lub z ciemnym pieczywem.
Opcjonalnie smakoszki można przygotować na parze - unikniemy wtedy tłuszczu ze smażenia - wtedy podajemy je w bulionówkach, np. w rosole.Ewentualnie jeśli nie na parze, to gotowane w bulionie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30-40 kulek |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | hellishbloodystorm |