Składniki:
60 g masła,
130 g boczku pancetta, pokrojonego na małe kawałki,
1 cebula drobno pokrojona,
375 g Ryż Arborio,
250 g piwo Guinness Draught, w temperaturze pokojowej,
1.5 - 1.7 l gorącego wywaru z kurczaka,
60 ml świeżego startego sera Parmigiano-Reggiano,
180 ml świeżego startego sera Asiago,
250 ml słodkiego mrożonego groszku,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
W rondlu, rozpuszczamy masło, aż się zacznie pienić. Dodajemy boczek pancetta oraz cebulę i gotujemy ok. 3-5 minut do momentu zeszklenia się cebuli. Wsypujemy ryż. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ryż się rozdzieli, przez ok. 1 minutę. Dodajemy piwo Guinness Draught. Mieszając, gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec, nim płyn całkowicie się wchłonie, stopniowo dodajemy ciepłego wywaru, cały czas mieszając. Kontynuujemy przez ok. 15-20 min, aż ryż spęcznieje, ale jeszcze al dente, (nie musisz użyć całego wywaru).Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwa sery i groszek. Mieszamy do roztopienia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać?
Potrawę rozkładamy na 4 ciepłych miseczkach, posypujemy dodatkowym serem Parmigiano. Podajemy niezwłocznie po przygotowaniu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Porcje | 4 |
Autor | at |