Składniki:
1 opakowanie rurek canelloni
1/2 kg mięsa mielonego, najlepiej mieszanego
3 szt średniej wielkości marchew
bułka czerstwa ,
jajko
sól, pieprz lub inne według uznania
Sos 1:
duza puszka pomidorów w zalewie najlepiej w cząstkach
cebula, 2 ząbki czosnku ,zioła prowansalskie, sól , pieprz
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła, 3 łyzki mąki, 250 ml bulionu i 250 ml mleka, gałka muszkatałowa, sól, pieprz
ser tarty
Jak przyrządzić?
Mięso mielone przygotować jak na kotlety. Marchew pokroić w kostkę i obgotować 5 min z dodatkiem szczypty soli i cukru. Połączyć z masą mieloną i nadziać rurki.Rozgrzać oliwę podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać pomidory wraz z zalewą doprawić ziołami, solą pieprzem i gotować 10 min na wolnym ogniu.Do żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy, ułożyć canelloni.Przygotować beszamel. Rozpuścić masło, dodać mąkę rozprowadzić mlekiem i bulionem, chwilę podgotować, żeby sos sie zagęścił, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać canelloni, oprószyć tartym serem i piec w rozgrzanym piekarniku 200 C ok. 30 - 40 min.
Jak podawać?
Świetnym dodatkiem jest sałata lodowa z pomidorkiem, ogórkiem, polana vinegrettem.
Uwagi:
Warto masę mieloną mocniej przyprawić. Zamiast bulionu dodaję łyżeczkę vegety rozpuszczonej w szklance cieplej wody. Danie jest czasochłonne ale bardzo syte i smaczne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | pleasure81 |