Składniki:
Ciasto:
biszkopt pieczony według własnego przepisu.
Krem:
1 mleko skondensowane,
200 ml mleka,
2 śnieżki na mleko,
2 paczki płatków migdałowych,
1 paczka wiórek kokosowych,
2 czekolady białe,
1 żelatyna.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt według własnego przepisu i poczekać do ostygnięcia. Najlepiej upiec biszkopt 2-3 godz. przed robieniem ciasta.
KREM:,br>
Najpierw bierzemy ok. 400 ml skondensowanego mleka wlewany do wysokiego naczynia. Do tego dodajemy 200 ml mleka i wsypujemy śnieżkę i miksujemy ok. 5-8 minut. Nie będzie to bardzo gęste, ale nie należy się tym przejmować, jeszcze się zgęstnie.
Następnie na patelni rozgrzewany troszeczkę masła i wsypujemy płatki migdałowe. Smażymy je do do momentu kiedy się zarumienią.
Następnie rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady wraz z resztą mleka skondensowanego. Następnie wkładamy ostudzone płatki migdałowe do śnieżki (należy trochę zostawić do udekorowania) dodać jeszcze wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną białą czekoladę (także zostawić troszkę do dekoracji) i wszystko wymieszać mikserem.
Później należy dodać do kremu żelatynę - (na 6 łyżek wody - 2 łyżeczki żelatyny). Należy przełożyć ciasto kremem. Na wierzchu posmarować ciasto dla dekoracji kremem, ułożyć na tym płatki migdałowe i polać białą czekoladą.
Ciasto powinno stać w lodówce ok. 2 godziny przed podaniem. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Mikser, wysokie naczynie, garnek, patelnia, blacha o wymiarach najlepiej 20 X 30.
Uwagi:
Zamiast śnieżki i mleka skondensowanego można użyć krem waniliowy z paczki. Następne czynności tak samo wykonywać ,ale już bez użycia żelatyny:)Ciasto wygląda na takie, w którym jest potrzebne dużo czasu, ale to nieprawda. Robi się je ok.godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20-30 |
Autor | talinka |