Składniki:
500 g brukselki,
cebula,
włoszczyzna,
200 g ziemniaków,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
6 łyżek posiekanej natki.
Jak przyrządzić?
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić w makaronik. Cebulę obrać, pokroić. Włoszczyznę i cebulę poddusić z łyżka masła, osolić. Wlać trzy szklanki wrzątku, gotować pod przykryciem 15 min. Brukselkę oczyścić i umyć. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, razem z brukselką dodać do zupy. Gotować przez ok. 20 min. Przyprawić solą i pieprzem, dodać resztę masła i natkę.
Uwagi:
Zupy w kuchni polskiej na ogól są zawiesiste. Dlatego gotową zupę należy doprawić! Można dodać mąkę wymieszaną z wodą lub zimnym wywarem, śmietanę, żółtka lub zasmażkę (najpierw trzeba połączyć je z niewielką ilością gotującej zupy). Zamiast mąki pszennej można użyć ziemniaczanej, zupa będzie bardziej klarowna. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | porcia 136 kalori |
Autor | Kathy z Solingen |