Składniki:
2 małe marchewki,
1 średnia oberżyna,
1 duża czerwona papryka,
1 duża zielona papryka,
2 zielone papryczki jalapeno,
1/2 kalafiora (różyczki),
1 cebula,
1 puszka cieciorki (lub jak kto woli sucha po namoczeniu),
sos pomidorowy (może być ze słoika) lub ok. 5 pomidorów (bez skórki),
szklanka bulionu (warzywnego),
gotowa przyprawa curry,
garam masala, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czuszka (dlatego to curry takie wściekłe - można sobie darować, jeśli ktoś lubi trochę mniej ostro),
oliwa
Jak przyrządzić?
Cebulę i papryki podsmażyć na oliwie.Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, oberżynę (tę należy najpierw posolić), odstawić pod przykryciem na ok. 1 godz., potem dokładnie wypłukać różyczki kalafora.Dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez ok. 5-7 min, dodać pomidory, przyprawy i cieciorkę - zamieszać. Warzywa powinny być w miarę "przykryte" pomidorami - jeśli jest za gęste, dodać bulion.Gotować, aż wszystko zmięknie (ja lubię porządnie ugotowane, więc ok. godziny).Podawać z ryżem lub/i chlebkiem naan.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Agatka |