Składniki:
Średniej wielkości kurczak (mogą być same piersi z kurczaka), 1-2 cebule, kilkanaście zielonych oliwek, 2 marchewki, łyżka miodu, szklanka bulionu (może być z kostki), cytryna, pęczek natki, 1/3 szklanki oliwy.
Marynata: 2-3 ząbki czosnku, spora szczypta sproszkowanego szafranu lub łyżeczka kurkumy, po pół łyżeczki mielonego pieprzu, cynamonu i imbiru.
Jak przyrządzić?
Z kurczaka zdjąć skórę i wyjąć kości, a mięso pokroić na spore kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z innymi składnikami marynaty, a potem wymieszać z kurczakiem i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i partiami obsmażyć mięso, a potem warzywa. Przełożyć do garnka z grubym dnem i pokrywą, dodać miód, gorący bulion, szczelnie przykryć i dusić na minimalnym ogniu. po 40 min wrzucić oliwki, posiekaną natkę i skórkę cieniutko okrojoną z cytryny i pociętą w paseczki i dusić jeszcze 10-15 min.
Jak podawać?
Podawać z kaszą kuskus lub z pszennym pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Justa & Maciek |