Składniki:
1 litr spirytusu,
2 litry wermutu,
3 litry coli,
kilka goździków, szczypta cynamonu,
1-2 kiwi,
1-2 jabłka,
1-2 pomarańcze (mandarynki),
według uznania inne owoce
Jak przyrządzić?
Do garnka (dużego) jednocześnie wlać wszystkie płynne składniki. Oczywiście nie trzeba wykorzystać ich w ilościach, jakie podaję. Ważne są proporcje - na działkę spirytusu dwa razy więcej wermutu i trzy razy więcej coli. Pomarańcze lub mandarynki obrać, podzielić na części, kiwi obrać ze skórki i pokroić w talarki, jabłka podobnie, owoce dorzucić do garnka, dodać przyprawy. Wszystkie składniki wymieszane podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Jak podawać?
Garnek z letnim ponczem stawiamy na stół i każdy według uznania chochlą nalewa miksturę do szklaneczek.
Uwagi:
Pije się łagodnie jak kompocik owocowy, a % robią swoje.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | RYBA |