Składniki:
ok. 2 kg ziemniaków, ok. 60 dag chudego boczku, 3-4 cebule, ok. 1/2 główki kapusty włoskiej, ok. 20 dag sera pleśniowego, brokuły świeże lub mrożone, sól, pieprz, vegeta, olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, następnie pokroić na cienkie plastry. Ugotować brokuły na parze, lekko soląc. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce jarzynowej. Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę. Kapustę pokroić w plastry i poszatkować na drobno. Nie musi być 1/2 główki. Ile kto lubi. Te trzy składniki zesmażyć razem na niewielkiej ilości oleju (boczek + cebula + kapusta) i poddusić do miękości, dodając vegetę, sól i pieprz. Następnie układać warstwę ziemniaków i mięsa z cebulą i kapustą. Ostatnia warstwa to ziemniaki, a na to rozdrobnione brokuły. Wszystko posypać startym serem pleśniowym. Zapiekać ok. 20-30 minut, aż ser się roztopi, a potrawa będzie gorąca.
Uwagi:
Ja to robię w prodiżu, ale podejrzewam, że tak samo dobrze wychodzi w piekarniku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | IKa |