Składniki:
chleb tostowy pszenny,
opakowanie mrożonego szpinaku,
odrobina mleka,
czosnek,
1 jajko,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
ser żółty
Jak przyrządzić?
Na początku przygotowujemy masę szpinakową. Zamrożony szpinak wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną mleka i rozmrażamy na małym ogniu. Gdy osiągnie już konsystencję płynną i chwilę się poddusi, dodajemy surowe jajko. Czekamy, aż masa zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy ją do smaku. Ja szczególnie obficie doprawiam czosnkiem - gdy jest go za mało, smaczny szpinak zmienia się w trawiastą masę rodem z koszmarów albo z przedszkola. :DTosty podpiekamy lekko w tosterze, smarujemy masą szpinakową i posypujemy obficie serem żółtym. Zapiekamy, aż ser się rozpuści.
Uwagi:
Zanim posypią się miażdżące opinie tych, którzy szpinaku nie lubią, radzę najpierw spróbować. Sama kiedyś za "trawą" nie przepadałam, ale dobrze doprawiony szpinak jest pyszny. :) Z czystym sercem polecam! :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Martusia |