Składniki:
Skrzydełka z kurczaka, olej (trzeba go dość dużo), przyprawy (wg uznania)
Jak przyrządzić?
Marynata:Olej plus przyprawy. Ja zazwyczaj daję zioła prowansalskie, paprykę, chili, pieprz cayenne, curry i pieprz czarny.Można oczywiście użyć innych przypraw wg gustu. Ja jestem zwolennikiem ostrej kuchni.Do przygotowanej marynaty wrzucamy skrzydełka i zostawiamy na kilka godzin. Takie skrzydełka można smażyć na patelni, w głębokim tłuszczu, piec w piekarniku lub w kombiwarze.
Jak podawać?
Są niesamowicie delikatne! Najlepiej podawać z ryżem na sypko.
Uwagi:
Marynaty powinna być taka ilość, aby skrzydełka były całkowicie przykryte.Skrzydełka w marynacie należy co jakiś czas przemieszać, aby podnieść przyprawy z dna naczynia.Najlepszy efekt osiągamy, smażąc na patelni. Stanowczo odradzam mikrofalę!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | maximus |