Składniki:
1 cukinia,
1 kapusta pekińska,
1 jajko,
mąka,
olej,
majonez,
jogurt,
świeży koperek,
czosnek,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską pokroić na 4 części wzdłuż, następnie pokroić na drobne kawałki (tak jak do surówki). Cukinię umyć, można obrać ze skóry lub ją zostawić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wrzucić kapustę, cukinię, 1 jajko, mąkę (mąki tyle, aby zagęścić masę), dodać sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną masę smażyć na rozgrzanym oleju. Do placków polecam sos koperkowo-czosnkowy. Jogurt mieszamy z mniejszą ilością majonezu, dodajemy koperek, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz. Energicznie mieszamy i już mamy zimny sos. Druga wersja to z serem rokpolem (lazurem). Podczas smażenia placków kładziemy na wcześniej już przyrumienioną stronę 2 lub 3 kostki (1 cm) sera i czekamy, aż lekko się roztopi.Życzę smacznego:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Judysia |