Składniki:
1,5 kostki margaryny Kasia,
2 szklanki cukru kryształu,
2,5 szklanki mąki,
4 jaja,
3/4 szklanki wrzącego mleka,
1 proszek do pieczenia,
4 łyżki kakao,
5 łyżek przegotowanej wody,
1 aromat migdałowy
Jak przyrządzić?
Margarynę roztapiamy na patelni i czekamy, aż będzie zimna (Ważne!!! Bo inaczej placek do beki). Margarynę, cukier, mąkę, żółtka jajek, mleko, proszek do pieczenia, kakao, wodę oraz aromat wkładamy do miski albo garnka i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.Białka jajek ubijamy i dodajemy do reszty składników. Tak powstałą masę wlewamy do formy. Ja do tego typu ciast używam tzw. keksówki. Pieczemy około 45 minut w piekarniku (ja mam gazowy) nagrzanym do 220 stopni.
Potrzebne przybory:
robot kuchenny,miska lub garnek
Jak podawać?
Podawać polaną polewą czekoladową. Jeść następnego dnia.
Uwagi:
Z mojego doświadczenia: najpierw ubijam białka jajek, a potem mieszam wszystkie składniki. Bo jak zrobię odwrotnie, to trzeba myć trzepaczki od robota. Jak już troszkę przestygnie, można polać polewą czekoladową i posypać posypką do ciast. Taki placek jest gotowy do komsumpcji.Najlepszy jest naatępnego dnia. Noc powinien przesiedzieć w lodówce!Ze składników, które podałam, zrobić można dwie formy ciasta. Do jednej trzeba użyć połowy składników. Moja forma ma wymiary 35 x 10 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dwie foremki |
Autor | Asia |