Potrawy lekkostrawne - przepisy na zdrowie
OLIWKA . • dawno temuPotrawy lekkostrawne przydają się zawsze, gdy nasz organizm niedomaga. Chore ciało nie potrzebuje przecież dodatkowego obciążenia, jakim byłoby ciężkie jedzenie, zmuszające układ pokarmowy do pracy na pełnych obrotach. Oto proste przepisy, które pozwolą żołądkowi odpocząć.
Warzywa z wodyPrzygotuj różne warzywa, może być marchewka, kalafior, brokuły, ziemniaki, obierz je i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po odcedzeniu połóż na każdym kawałku odrobinę masła. Możesz także posypać danie bułką tartą zarumienioną na sucho. I proszę, danie lekkostrawne gotowe.
Puree z marchewkiPrzygotuj:
- 2 marchewki
- 2 małe ziemniaki
- 2–3 łyżki mleka
- łyżeczkę masła
- sól
- zieloną pietruszkę lub koper
Obierz warzywa i ugotuj je na przykład w wywarze na zupę. Przełóż marchewkę i ziemniaki do naczynia, dodaj mleko oraz masło i zmiksuj wszystko na gładką masę. Puree z marchewki świetnie smakuje posypane koperkiem lub pietruszką. Smacznego! Dieta lekkostrawna może być pyszna, prawda?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze