Składniki:
Filet z piersi kurczaka, pomidory, ser w plastrach, sok z cytryny, pieprz, sól, oregano, czosnek.
Jak przyrządzić?
Filety dokładnie oczyścić, przekroić każdą pierś (taką pojedynczą) na pół. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić, najlepiej do lodówki, na godzinę lub dwie (im dłużej, tym lepiej - ja zostawiam czasem nawet na całą noc!). Każdy kawałek obsmażyć na oleju na złoto i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać oregano (a świeże zioła to już w ogóle byłyby super), wkroić czosnek. Na każdym kawałku ułożyć plaster sera i pomidora (najlepiej bez skóry). Pomidora posypać solą i pieprzem. Dla wielbicieli mocnych wrażeń: można też dorzucić małe pikantne papryczki. Wlać też olej z patelni, na którym smażyliśmy kurczaka. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika, od czasu do czasu polewać olejem z naczynia, żeby nie obeschło.
Jak podawać?
Z pieczonymi ziemniakami po prostu bosko, bo polać je można pozostałym po pieczeniu tłuszczem. Ale jeśli ktoś jest mniej wymagający, to z frytkami też nieźle smakuje.
Uwagi:
W oryginalnym przepisie była bazylia zamiast oregano. Jak kto woli, ja bazylii nie lubię. Przepis jest banalny. Tylko może wydawać się skomplikowany, a w rzeczywistości przygotowanie trwa niewiele ponad pół godziny. A efekt jest po prostu niebiański. Uwielbiam tego kurczaka i dziś znów zamierzam go zrobić. Polecam i życzę smacznego:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ninette |