Składniki:
Opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych 500 g, opakowanie mrożonych owoców morza 200 g (np. krewetki, małże, kalmary), natka pietruszki (pęczek), 2 spore słodkie jabłka, olej z pestek winogron do smażenia, czosnek - 3 ząbki, sałata do dekoracji. Sos: 6 łyżek majonezu, 3 łyżki wody, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki cukru, płaska łyżeczka curry, duża szczypta białego pieprzu.
Jak przyrządzić?
Składniki na sos wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Przygotować półprodukty do smażenia - pokroić obrane jabłka w kostkę, posiekać pietruszkę, przecisnąć czosnek przez praskę. Zagotować w czajniku sporą ilość wody, wyłożyć na jedno sitko owoce morza, na drugie krewetki koktajlowe (bo różnią się wielkością i najpierw będziemy smażyć większe). Polać dokładnie wrzątkiem. Przemieszać. Polać powtórnie. Odsączyć. Posolić. Dodać proporcjonalnie czosnek. Wymieszać. Na patelnię wlać sporą ilość oleju, rozgrzać, wrzucić w całości nieobrany (ale trochę przygnieciony) ząbek czosnku na 2-3 min, wyjąć, wrzucić jabłka, lekko przesmażyć, wyjąć (odsączając) do salaterki. Na ten sam olej (bardzo rozgrzany) wrzucić owoce morza, mieszać, po 3-4 min wrzucić krewetki koktajlowe, dodać posiekaną pietruszę, przemieszać 2 razy i od razu wyjmować do salaterki na jabłka (będzie dość rzadkie, bo będzie sporo wody - przyda się łyżka cedzakowa), część sosu z patelni dodać do środka, część wylać. Wymieszać delikatnie składniki w salaterce. Na talerzach układać listki sałaty, na to wykładać trochę przestudzoną sałatkę, ozdobić po bokach kleksami sosu curry i pietruszką, resztę sosu podawać oddzielnie.
Jak podawać?
Pasuje z białym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Wskazane białe lekkie wino, np. reńskie, koniecznie schłodzone. Całośc naprawdę bardzo efektowna, polecam.
Uwagi:
Trzeba uważać, żeby smażenie/duszenie nie trwało zbyt długo (wbrew pozorom to będzie jadalne), bo owoce morza zrobią sie gumiaste i twarde.Generalnie danie raczej "przystawkowe" - wtedy dla 5-6 osób po niewielkiej porcji, ale ja uwielbiam tę potrawę jako danie dla dwojga - spokojnie można sie najeść :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | lumiaa |