Składniki:
1 duży obwarzanek lub rogal, 4 pomidory, 4 jajka, sól, pieprz, 1 łyżka masła, 6 łyżek majonezu niskokalorycznego, pęczek szczypiorku, kilka czarnych oliwek do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Duży obwarzanek lub rogal przeciąć w poprzek na pół, cienko posmarować majonezem. Jajka usmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory dokładnie umyć, pokroić na dość grube plasterki, wyciąć stwardniałe części. Na posmarowanych połówkach obwarzanka położyć plastry pomidora, a na nich usmażone jajka. Szczypiorek opłukać, osuszyć, drobno posiekać, posypać jajecznicę. Na wierzchu ułożyć osączone z zalewy oliwki, podawać zamiast kanapek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | 170 kcal |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |