Składniki:
3 dag makaronu sojowego, cebula, ząbek czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 5 dag pieczarek, 2 małe pomidory, 20 dag mielonej wołowiny, 3 łyżki sosu sojowego, 12 naleśników ryżowych, białko, pieprz cayenne, imbir, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Makaron sojowy przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Seler naciowy opłukać, pokroić na małe kawałki. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, pociąć na niewielkie kawałki. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać mocno kilka łyżek oleju, wrzucić rozdrobnioną cebulę, czosnek, seler, pieczarki i pomidory. Oprószyć imbirem. Mieszając, podsmażyć na brązowo. Dodać mielone mięso, smażyć, aż będzie sypkie. Podlać sosem sojowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszając, smażyć, aż cały płyn odparuje. Makaron pokroić i wymieszać w woku z masą warzywno-mięsną. Na każdy naleśnik ryżowy wyłożyć porcję masy i zwinąć go. Następnie posmarować naleśnik rozmąconym białkiem. W woku rozgrzać olej, włożyć sajgonki i smażyć, aż ciasto stanie się złote i chrupiące. Gotowe osączyć na kuchennym ręczniku papierowym. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Uwagi:
Naleśniki ryżowe można kupić w supermarketach i większych sklepach spożywczych. Zanim ułożymy na nich farsz, trzeba skropić je gorącą wodą. Wtedy bez problemu będzie można je zwinąć. Jeśli nie uda nam się znaleźć naleśników ryżowych - użyjmy tradycyjnych placków. Zwinięte z farszem wystarczy tylko krótko podsmażyć. Smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 200 kcal |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |