Składniki:
1 kurczak - ok. 1,2 kg, 50 dag grzybów, 1/2 bułki wrocławskiej, 2 łyżki oleju, 3 jajka, 10 dag słoniny, natka, po 1/4 l mleka i bulionu, czosnek w proszku, sól, pieprz, 2 cebule.
Jak przyrządzić?
Kurczaka ugotować, zemleć. Słoninę posiekać, podsmażyć, odlać część tłuszczu i dodać olej. Cebulę zetrzeć, grzyby posiekać, udusić na tłuszczu. Dodać natkę, mięso, zalać bulionem, zagotować. 2 żółtka i 2 ubite białka zmieszać z 1/2 szklanki mleka, dodać do masy. 1 jajko wymieszać z resztą mleka, dodać czosnek i sól. Tortownicę wyłożyć folią. Kromki bułki zanurzać w jajku z mlekiem, układać na dnie, wyłożyć masę. Piec 20 min w 240 st. C.
Jak podawać?
Tort podawać z pikantnym pomidorowym sosem na ciepło lub na zimno, jest naprawdę doskonały. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | 320 |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |