Składniki:
3 kg ziemniaków, 3 średnie cebule, 40 dag boczku wędzonego, 1 kiełbasa np. podwawelska, olej, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, majeranek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą. W tym samym czasie podsmażyć na patelni boczek, później dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, cebulę. Gdy wszystko już się zarumieni, dodać to do startych ziemniaków, przyprawić, dodać mąkę i wszystko starannie wymieszać. Przygotować blaszkę, pokryć ją papierem pergaminowym i wlać do niej ziemniaki. Wstawić do piekarnika na 2 godziny. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | monia-80 |