Składniki:
60 dag mieszanego mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe i jagnięce), 2 świeże kajzerki, 2 jajka, łyżka musztardy, 10 listków świeżej mięty, olej do smażenia, sól, pieprz. Sos: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 20 listków świeżej mięty, 2 łyżki octu winnego, sól.
Jak przyrządzić?
Kajzerki rozdrobnić, zemleć. Miętę opłukać, posiekać. Mięso wymieszać z bułką, miętą, musztardą i jajkami, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z masy formować niewielkie okrągłe kotleciki, smażyć je partiami w głębokim oleju. Sos: miętę opłukać, posiekać i wraz z octem dodać do jogurtu. Wymieszać, przyprawić solą. Kotleciki można podawać na ciepło lub na zimno, z sosem jogurtowo-miętowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 580 |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |