Składniki:
Chudy boczek, duża cebula, 1,5 l bulionu, seler, 2-3 ziemniaki, 1 czerwona papryka, 2 łyżki mąki, 0,5 l mleka, mała puszka kukurydzy.
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić w średnią kostkę i podsmażać na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażone przełożyć do bulionu, dodać 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę, seler i paprykę, gotować do miękkości. Wlać mąkę z mlekiem i na końcu wsypać kukurydzę bez zalewy.
Uwagi:
Zupy nie wolno zbyt długo gotować po wrzuceniu kukurydzy - bo kukurydza twardnieje.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Kawon |