Składniki:
1 kostka margaryny, 0,5 kg cukru pudru, 1,5 łyżki kakao, jajko, 6 paczek herbatników.
Jak przyrządzić?
Margarynę podgrzać, dosypać cukier i kakao, wymieszać. Zestawić z ognia, dodać jajko, energicznie mieszając, a następnie dodać pokruszone herbatniki. Włożyć do wąskiej brytfanki, dobrze ubić i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. i gotowe:)
Uwagi:
Ja dodaję trochę mniej cukru, bo nie lubię słodkiego, a jajko nadaje ciastu bardziej błyszczący wygląd. Bez obawy, nie zetnie się:) Po przełożeniu do brytfanki wyłożonej pergaminem herbatniki należy dobrze ugnieść, aby nie pozostały w cieście wolne przestrzenie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 15-20 |
Kaloryczność | raczej wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | verbea |