Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, 6 dag cukru pudru, 1 jajo, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka z cytryny, sól. Masa serowa: 50 dag sera twarogowego, 5 dag rodzynek, 10 dag masła, 20 dag cukru pudru, 3 jaja, 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej. Masa makowa: 40 dag maku, 5 dag orzechów włoskich, 15 dag masła, 20 dag cukru, 1/2 szkl. miodu, aromat migdałowy, 3 jaja.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, otartą skórkę z cytryny i mąkę zmieszaną z proszkiem. Wyrobić i odstawić. Masa makowa: Mak zaparzyć wrzącym mlekiem i kilka minut gotować. Odcedzić i 4 razy przekręcić przez maszynkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić miód. Dodać cukier, masło, mak i posiekane orzechy. Chwilę przesmażyć. Do lekko przestudzonej masy dodać żółtka, aromat i ubitą pianę z białek.Masa serowa: Ser zemleć 3 razy. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i dalej ucierać. Wciąż ucierając, dodawać po trochu ser. Do dobrze utartej masy dodać rodzynki, skórkę pomarańczy. Ubić pianę z białek i delikatnie dodać do masy. Pieczenie: Z ciasta oddzielić 1/4. Pozostałe ciasto rozwałkować cienko w tortownicy. Wyłożyć mak. Wyłożyć ser. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wykroić pasczki i ułożyć na serze (w kratkę)i posmarować je rozmąconym jajem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny.
Jak podawać?
Wyłącznie w towarzystwie.
Uwagi:
Osobiście piekłam to ciasto w prodiżu, więc nie mogę konkretnie podać, w ilu stopniach i jak długo należy piec w piekarniku. Proszę się jednak tym nie zrażać, bo ciasto jest naprawdę warte grzechu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | . |
Kaloryczność | olbrzymia |
Autor | justyna |