Składniki:
20 dag ryżu, 10 dag wiórków kokosowych, 0,5 l mleka, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli. Sałatka: po 2 pomarańcze, banany, grejpfruty, 3-4 mandarynki, 5 dag winogron, cytryna, 2 łyżki miodu, 2 łodyżki melisy, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować razem z wiórkami. Odstawić pod przykryciem. Gdy ostygnie, wsypać ryż, cukier waniliowy i sól. Gotować około 20 minut. Połowę ryżu nałożyć do natłuszczonych foremek i docisnąć. Owoce cytrusowe i banany obrać, oczyścić, miąższ pokroić, usunąć pestki. Sok z cytryny wycisnąć, zmieszać z miodem i posiekanymi listkami melisy. Owoce i resztę ryżu polać sosem, wymieszać, ułożyć na talerzu. Na wierzch wyłożyć z foremek babeczki i posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Uwagi:
Danie można udekorować bitą śmietaną
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 470 kcal |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |