Składniki:
Ciemny biszkopt wg własnego przepisu, mój przepis to: 4 żółtka, 20 dag cukru, 4 łyżki wody, 20 dag mąki, kakao. Krem orzechowy: 40 dag orzechów włoskich mielonych, 25 dag cukru, 25 dag masła, 10 dag wiórków kokosowych, 12 łyżek mleka, 3/4 szklanki wódki.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: cukier, żółtka zmieszać razem z mąką, a na końcu dodać pianę z białek, wymieszać i wlać do formy. Jeżeli robimy biszkopt kakaowy, nie zapomnijmy o dodaniu kakao. Krem: masło rozpuścić, dodać cukier, wiórki, mleko, doprowadzić do wrzenia. Po przestygnięciu dodać orzechy i alkohol, razem wymieszać i wyłożyć na biszkopt.Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Monika_28 |