Składniki:
1 łyżka majonezu, 2-3 łyżki keczupu (najlepszy Pudliszki, bo musi być ostry), 1 ząbek czosnku (ilość zależna od upodobań), 1 łyżeczka dżemu żurawinowego.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i dodajemy zmiażdżony czosnek. Gotowe.
Jak podawać?
Ja dodaję to do wszystkiego: kanapek, pizzy, zapiekanek, piersi kurczaka, więc wedle zyczenia.
Uwagi:
Ilość składników jest mała, ale chodziło mi o proporcje. By keczupu było więcej niż majonezu. Ja zawsze robię na oko, by sos miał kolor dobrze rozcieńczonego keczupu. Można robić tez bez dżemu żurawinowego, ale warto spróbować z dżemem - niepowtazralny smak.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | prosty |
Autor | frappee |