Składniki:
Pół kostki masła, szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 3 łyżki dowolnego dżemu, 5 łyżek kakao, 2,5 łyżeczki sody, 2 jajka.
Jak przyrządzić?
Masło, mleko, kakao, cukier i dżem wrzucić do garnka z grubym dnem i zagotować, często mieszając (wszystko musi się ładnie rozpuścić). Ostudzić powstałą masę. Przelać zawartość garnka do głębokiej miski, wrzucić jajka, zmiksować, dodać mąkę przesianą przez sito i sodę. Znowu zmiksować. Wlać gotowe ciasto do nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formy, piec w 200 stopniach około 45 minut.
Potrzebne przybory:
garnek z grubym dnem, duża miska, drewniana łyżka (do mieszania masy), okrągła forma do pieczenia, szklanka, łyżka i łyżeczka do odmierzania składników
Jak podawać?
Można polać upieczone ciasto rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Uwagi:
Ciasto jest mięciutkie, puszyste i mocno czekoladowe. Można dodać trochę więcej cukru, będzie słodsze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Lenka |