Składniki:
2 małe kurczaki (po ok. 70 dag), 30 dag wątróbek drobiowych, 40 dag mielonego mięsa indyczego lub mieszanego wieprzowo-drobiowego, 2 jajka, pęczek koperku lub natki pietruszki, sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, olej do smażenia, kilka liści laurowych.
Jak przyrządzić?
Kurczaki oczyścić, umyć, osuszyć, odciąć udka, skrzydełka i szyjki, wyciąć kości, pozostawić skórkę z warstwą mięsa. Wątróbki obsmażyć krótko na oleju, zemleć, dodać do mięsa, wymieszać z jajkami i koperkiem, przyprawić. Przygotowany farsz kłaść na dwóch płatach mięsa, każdy zwinąć w rulon, zaszyć lub obwiązać grubą nicią. Rolady obsmażyć na złoty kolor, przełożyć do brytfanny, podlać olejem, dodać liście laurowe, piec ok. 1,5 godz.
Uwagi:
Kurczaki podawać na ciepło lub na zimno, pokrojone w grube plastry, najsmaczniejsze są z sosami, np. majonezowym. Mięso z odciętych kawałków kurczaka można oddzielić od kości i zemleć (wtedy dodać mniej mięsa mielonego). Równie dobrze kawałki mięsa po uprzednim przyprawieniu można upiec razem z roladkami i podawać na jednym półmisku. Mięso nabierze wykwintnego smaku, kiedy po ułożeniu w brytfannie podlejemy je białym winem. W podobny sposób można faszerować kaczkę czy królika. Przygotowane do nich nadzienie powinno być słodkawe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | 1 porcja - ok. 320 kcal |
Autor | sprezynka542 |