Składniki:
Biszkopt: 1 szkl. cukru, 6 jaj, 1 szkl. mąki krupczatki, 1 łyźeczka proszku do pieczenia. Masa na biszkopt: 1 puszka ananasa, 1 budyń śmietankowy, 4 źółtka, 1 kostka margaryny. Górna warstwa: 4 białka, 1 szkl. cukru, 2 paczki wiórków kokosowych (200 g).
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać stopniowo źółtka, następnie stopniowo mąkę z proszkiem. Piec w temperaturze 200 stopni. Masa na biszkopt: W 1 szkl. soku z ananasów ugotować budyń śmietankowy, do gorącego budyniu dodać 4 źółtka i rozetrzeć mikserem, po wystygnięciu zmiksować z kostką margaryny. Do masy dodać pokrojone drobno kawałki ananasa. Masę wyłoźyć na ostudzoy i nasączony biszkopt. Górna warstwa: Ubić 4 białka, 1 szkl. cukru na sztywno, dodać 2 paczki (200 g) wiórków kokosowych. Blachę wyłoźyć pergaminem, wysmarować i włożyć masę wiórkową i zapiec krótko na źółty kolor. Z blachy przełoźyć na wierzch masy ananasowej, włoźyć na chwilę do lodówki.
Potrzebne przybory:
mikser, pergamin do pieczenia oraz dobre chęci ;))
Uwagi:
Źeby ciasto było dobre, naleźy je wstawić do lodówki na ok. 24 godzin. Smacznego! I powodzenia przy pieczeniu, rozkoszy w jedzeniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 30 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Margaret |