Składniki:
2 i ½ szklanki słodkiego mleka, 3 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 pełna szklanka cukru kryształu, 30 dag masła, 25 dag kokosu, 4 paczki herbatników (np. Leibniz), 1 szklanka advocata lub spirytusu do smaku.
Jak przyrządzić?
W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i advocat lub spirytus. Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników, nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Krzychu |