Składniki:
20 dag szynki konserwowej, 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki, puszka fasoli, puszka kukurydzy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, makaron kolanka, ser (dobrze roztapiający się, np. edamski), przyprawy (paryka słodka i ostra, pieprz, sól, miesznka meksykańska), olej.
Jak przyrządzić?
W głębokiej patelni lub garnku podsmażamy cebulę, do zrumienionej dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę. Po chwili, tak by szynka nie zdążyła się zrumienić, wrzucamy pomidory, fasolę i kukurydzę. Przypawiamy czosnkiem i przyprawami wg uznania, ja proponuję dużo mieszanki meksykańskiej:) Tak zostawiamy do duszenia na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos jest mocno gęsty, wskazane jest dodanie odrobiny wody. Do wrzątku wrzucamy makaron, opakowanie 500 g. Gotujemy al dente. Odsączony makaron wrzucamy do duszącego się sosu, mieszamy. Brytfankę smarujem oliwą, wrzucamy sos z makaronem, posypujemy obficie startym serem i wkładamy do piekarnika do temp. 180 stopni na 20 minut. Proponuję zapiekać pod przykryciem pierwsze 15 minut, a potem, jeśli jest możliwość, włączyć funkcję grill i zdjąć przykrycie, ser będzie pięknie przyrumieniony. Smacznego!
Potrzebne przybory:
brytfanka, głęboka patelnia lub garnek
Uwagi:
Do potrawy nie trzeba żadnych dodatków, sprawdza się jako znakomite, sycące, niedrogie danie. Jeśli ma być mniej kaloryczne, można zrezygnować z zapieknia z serem i podawać duszone, prosto z garnka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | tuśka |