Składniki:
2 szklanki mąki, 25 g drożdży, 50 ml mleka, 100 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, 2-3 plastry szynki gotowanej, 2-3 plastry ananasa z puszki, 25 dag sera żółtego.
Jak przyrządzić?
Mleko podgrzać, by było letnie, dodać cukier, łyżkę mąki (płaską), pokruszone drożdże, rozmieszać, odstawić na 5 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn drożdżowy, 2 łyżki oliwy, wodę przegotowaną chłodną. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, odchodzić od miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody, jeśli za "mokre", to mąki. Przykryć ścierką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blaszkę posmarować łyżką oliwy, wyłożyć ciasto, rozciągnąć je palcami. Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką oliwy i łyżeczką ziół prowansalskich, posmarować tym ciasto. Szynkę pokroić w paski, ananasa w kostkę, ułożyć na pizzy, posypać startym żółtym serem, ewentualnie posypać jeszcze trochę ziołami. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 180 stopni, piec pizzę 20 minut. Pod koniec pieczenia można na 1-2 minuty włączyć opiekanie od góry, by przyrumienić trochę pizzę. Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Autor | mar9k |