Składniki:
Ziemniaki, 1 kg pieczarek, cebula jedna lub dwie, 3 parówki (w zależności, ile wyjdzie rolad, na jedną roladę jedna parówka), wafle suche kwadratowe (andruty), ser żółty - parę plasterków, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Ugotować ziemniaki i ugnieść. Pieczarki pokroić w kostkę lub zetrzeć na wiórki i podsmażyć z cebulą. Wymieszać ziemniaki z pieczarkami (wszystko musi być gorące), można też nie mieszać i każdy składnik dawać osobno (smakuje lepiej, ale trochę więcej zabawy). Rozłożyć wafle i na nie gorący farsz (można też robić warstwowo, lepiej wtedy czuć każdy składnik).Na środek położyć owiniętą serem żółtym parówkę, poczekać ze 2 minuty, aż wafel nasiąknie, i zwinąć go w roladę. Poczekać, aż ostygnie, i kroić na kawałki. Na koniec kawałki rolady moczyć w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. Żeby potrawa była jeszcze lepsza, można gotowe wafle włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i zapiec w piekarniku. Ja czasem jeszcze posypuję usmażonymi pieczarkami.
Potrzebne przybory:
patelnia, talerz na jajko i bułkę, widelec i łopatka do przekładania
Jak podawać?
Na gorąco, najlepiej zapiekane w piekarniku z serem, posypane pieczarkami. Można też zrobić jakiś sos.
Uwagi:
Wafle smakują jak krokiety z innym farszem, naprawdę dobre. Gdyby wafle nie chciały się zwijać, trzeba chwilę poczekać, aż namokną. Dobrze rozsmarowywać na rogach, żeby dało się zwijać. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Gosia |