Ten znakomity włoski przysmak przygotowuje się na wiele sposobów. Możemy puścić wodze fantazji i faszerować lazanię różnymi warzywami, mięsem, eksperymentować z ziołami i polewać ją aromatycznymi sosami. Lazanię może przygotować każdy, nawet jeśli nie radzi sobie w kuchni. Jest bardzo sycąca, może być daniem obiadowym, na kolację lub ciepłą przystawkę.
Składniki:
0,5 kg płatów lazanii (bez wstępnego gotowania),
20 dag mozzarelli lub żółtego sera,
1 kg wieprzowego mięsa mielonego,
koncentrat pomidorowy,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki bazylii,
1 łyżka tymianku,
1 łyżeczka oregano,
3 łyżki masła,
3 łyżki oleju,
3 łyżki mąki,
szklanka mleka,
sól, pieprz,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego.
Jak przyrządzić?
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem 20 minut.
Pod koniec duszenia dodać bazylię, tymianek, oregano, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy.
Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć składniki.
Mleko dolewać partiami cały czas mieszając.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować tłuszczem, wlać sos z pieczenia mięsa i dolać pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego.
Na dnie naczynia układać płaty lazanii, następnie mięso, startą na tarce mozzarellę i posmarować sosem beszamelowym.
W taki sam sposób układać następne warstwy, ale nie więcej niż cztery.
Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Jak podawać?
Podawać gorącą, z surówkami.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |