Lazania - Przepis

Przepis kulinarny
Lazania Zobacz 8 zdjęć

Ten znakomity włoski przysmak przygotowuje się na wiele sposobów. Możemy puścić wodze fantazji i faszerować lazanię różnymi warzywami, mięsem, eksperymentować z ziołami i polewać ją aromatycznymi sosami. Lazanię może przygotować każdy, nawet jeśli nie radzi sobie w kuchni. Jest bardzo sycąca, może być daniem obiadowym, na kolację lub ciepłą przystawkę.

Składniki:

0,5 kg płatów lazanii (bez wstępnego gotowania),
20 dag mozzarelli lub żółtego sera,
1 kg wieprzowego mięsa mielonego,
koncentrat pomidorowy,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki bazylii,
1 łyżka tymianku,
1 łyżeczka oregano,
3 łyżki masła,
3 łyżki oleju,
3 łyżki mąki,
szklanka mleka,
sól, pieprz,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego.

Jak przyrządzić?

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem 20 minut.

Pod koniec duszenia dodać bazylię, tymianek, oregano, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos beszamelowy.

Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć składniki.

Mleko dolewać partiami cały czas mieszając.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować tłuszczem, wlać sos z pieczenia mięsa i dolać pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego.

Na dnie naczynia układać płaty lazanii, następnie mięso, startą na tarce mozzarellę i posmarować sosem beszamelowym.

W taki sam sposób układać następne warstwy, ale nie więcej niż cztery.

Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Jak podawać?

Podawać gorącą, z surówkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł

Lazania: Podobne przepisy

Lazania: wypróbuj również

Powiązane Tematy