Składniki:
Paczka makaronu - najlepiej świderki, ewentualnie muszelki, 3 ogórki kiszone, 2 puszki tuńczyka (może być w oleju lub w sosie własnym; jeśli w oleju, należy go odcedzić, żeby potrawa nie była tłusta), śmietana 18% lub jeśli nie liczysz kalorii, to 30%, 2 cebule, 5 pieczarek, 2 ząbki czosnku. Przyprawy: pieprz, sól, papryka, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Ugotuj makaron. Pieczarki uduś wraz z drobno posiekaną cebulą. Ogórki pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Uduszone pieczarki z cebulą, pokrojone ogórki i odcedzonego tuńczyka przełóż do woka lub głębokiego garnka o grubym dnie i mieszając, przypraw wedle uznania i podduś około 10 min.Kiedy składniki będą już dobrze wymieszane, wsyp do garnka lub woka makaron i dokładnie wymieszaj. Potrzymaj jeszcze około 10 min na ogniu, uważajac, żeby się nie przypaliło.Przełóż porcje na talerze, na środku każdej połóż po łyżce śmietany lub więcej, jeśli lubisz.
Potrzebne przybory:
wok, patelnia, garnek do makaronu
Jak podawać?
Najlepiej na talerzach, śmietanę można przystroić natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Uwagi:
Zaletą tej potrawy jest łatwe i szybkie przygotowanie i to, że każdy sam do smaku polewa potrawę śmietaną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Matylda |