Makaron z tuńczykiem Mati - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Paczka makaronu - najlepiej świderki, ewentualnie muszelki, 3 ogórki kiszone, 2 puszki tuńczyka (może być w oleju lub w sosie własnym; jeśli w oleju, należy go odcedzić, żeby potrawa nie była tłusta), śmietana 18% lub jeśli nie liczysz kalorii, to 30%, 2 cebule, 5 pieczarek, 2 ząbki czosnku. Przyprawy: pieprz, sól, papryka, zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić?

Ugotuj makaron. Pieczarki uduś wraz z drobno posiekaną cebulą. Ogórki pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Uduszone pieczarki z cebulą, pokrojone ogórki i odcedzonego tuńczyka przełóż do woka lub głębokiego garnka o grubym dnie i mieszając, przypraw wedle uznania i podduś około 10 min.Kiedy składniki będą już dobrze wymieszane, wsyp do garnka lub woka makaron i dokładnie wymieszaj. Potrzymaj jeszcze około 10 min na ogniu, uważajac, żeby się nie przypaliło.Przełóż porcje na talerze, na środku każdej połóż po łyżce śmietany lub więcej, jeśli lubisz.

Potrzebne przybory:

wok, patelnia, garnek do makaronu

Jak podawać?

Najlepiej na talerzach, śmietanę można przystroić natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Uwagi:

Zaletą tej potrawy jest łatwe i szybkie przygotowanie i to, że każdy sam do smaku polewa potrawę śmietaną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł
AutorMatylda

Makaron z tuńczykiem Mati: Podobne przepisy

Makaron z tuńczykiem Mati: wypróbuj również

Powiązane Tematy