Składniki:
1 kg mąki, kostka drożdży, 3 żółtka, 1/4 l mleka, kostka margaryny, 1 łyżka cukru, aromat, 1 łyżka wódki lub koniaku albo najlepiej rumu, marmolada - najlepiej wieloowocowa, smalec do smażenia, cukier puder i waniliowy do posypania.
Jak przyrządzić?
Kostkę drożdzy rozcieramy z cukrem, aż uzyskamy płynną masę. Mleko i margarynę podgrzewamy do rozpuszczenia margaryny. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy 3 żółtka, wlewamy mleko z margaryną i mieszamy. Jeżeli jest zbyt twarde, dodajemy jeszcze trochę mleka (może być już zimniejsze) i wyrabiamy, dodając następnie roztarte drożdże, aromat i alkohol lub ocet. Wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok. 15-20 min podwoi swoją objętość. Wtedy przekładamy ciasto na stolnicę posypaną odrobiną mąki i chwilę wyrabiamy jak ciasto kruche. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na równe porcje, może być nożem lub szklanką - jak kto woli. Z każdej porcji robimy kulkę, potem spłaszczamy, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady, zlepiamy i odkładamy na stolnicę zlepieniem do dołu. Po zrobieniu pączków przykrywamy je ściereczką i przystępujemy do przygotowania tłuszczu. Kiedy się już tłuszcz rozgrzeje, można piec pączki.
Jak podawać?
Podawać odsączone na ręczniku papierowym, schłodzone i dopiero posypane cukrem. Jeżeli posypie się na ciepło, to będą oblepione. Jeżeli mają zostać na następny dzień, nie posypywać od razu. Zamiast marmolady można włożyć kostkę czekolady.
Uwagi:
Wszystko można zrobić ręcznie lub mikserem ze spiralkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 25 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | borowka |