Pączki (autor borowka) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg mąki, kostka drożdży, 3 żółtka, 1/4 l mleka, kostka margaryny, 1 łyżka cukru, aromat, 1 łyżka wódki lub koniaku albo najlepiej rumu, marmolada - najlepiej wieloowocowa, smalec do smażenia, cukier puder i waniliowy do posypania.

Jak przyrządzić?

Kostkę drożdzy rozcieramy z cukrem, aż uzyskamy płynną masę. Mleko i margarynę podgrzewamy do rozpuszczenia margaryny. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy 3 żółtka, wlewamy mleko z margaryną i mieszamy. Jeżeli jest zbyt twarde, dodajemy jeszcze trochę mleka (może być już zimniejsze) i wyrabiamy, dodając następnie roztarte drożdże, aromat i alkohol lub ocet. Wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok. 15-20 min podwoi swoją objętość. Wtedy przekładamy ciasto na stolnicę posypaną odrobiną mąki i chwilę wyrabiamy jak ciasto kruche. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na równe porcje, może być nożem lub szklanką - jak kto woli. Z każdej porcji robimy kulkę, potem spłaszczamy, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady, zlepiamy i odkładamy na stolnicę zlepieniem do dołu. Po zrobieniu pączków przykrywamy je ściereczką i przystępujemy do przygotowania tłuszczu. Kiedy się już tłuszcz rozgrzeje, można piec pączki.

Jak podawać?

Podawać odsączone na ręczniku papierowym, schłodzone i dopiero posypane cukrem. Jeżeli posypie się na ciepło, to będą oblepione. Jeżeli mają zostać na następny dzień, nie posypywać od razu. Zamiast marmolady można włożyć kostkę czekolady.

Uwagi:

Wszystko można zrobić ręcznie lub mikserem ze spiralkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje25
Przybliżony koszt10 zł
Autorborowka

Pączki (autor borowka): Podobne przepisy

Pączki (autor borowka): wypróbuj również

Powiązane Tematy