Składniki:
2 szkl. mąki, 0,25 szkl. mleka, jajko, ok. 1 kg dobrych parówek, 0,5 kostki margaryny, 2 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 30 dag żółtego sera, keczup, przyprawy: oregano, ewentualnie tabasco, sól.
Jak przyrządzić?
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z margaryną i jajkiem, dodać wyrośnięte drożdże, przyprawy i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w kwadraty. Wielkość kwadratu powinna być taka, aby zmieściła się na nim parówka. Na każdym kawałku ciasta położyć plaster sera, posmarować go keczupem, położyć parówkę i zwinąć ciasto. Hot dogi piec na natłuszczonej blaszce w 180-200 stopniach, aż się zrumienią.
Jak podawać?
Pyszne na gorąco, z dodatkową porcją keczupu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Mysza-Mycha |